Acquarium 餐厅

发表于 讨论求助 2021-02-22 15:33:04



ACQUARIUM 餐厅位于大同坊,这里的地下空间是上海新兴的一个商业中心。项目的基地位于地下一层,作为独立的体量,被孤立在大同坊下沉广场的开放空间外围。在狭长的基地平面中有三面通透的玻璃墙体,其中 4 米高的透明玻璃窗让整个空间充满张力。


ACQUARIUM settles into the new night life entertainment hub in Shanghai. Due to the project’s location, the plan does not rely on the pre‐existing square, thus erecting it autonomously. The previously installed four meter high windows enhance the three dimensional space, giving it sublime proportions.



高频率的使用人群将定义一个空间。静态空间中的活力和黑暗中的亮度,引发了这样一个像像鱼缸一样的想象图景:由内部不同的物体和浮游在里面的人群组成的一个玻璃容器。正如杜尚的《大玻璃》,思考如何从三维空间得到一种动态过程的二维投影。我们的想法是基于这些矛盾的混合。


Dynamism in a static space lead to the concept of this lounge — entirely glazing the space with different objects inside and people moving around, resembling a fish tank.Enclosed space to define atmosphere but open to the visitor sight to get the attention. Our main goal is to define those boundaries.



建筑师关注点总是在于如何对内外空间转换处的边界进行建筑式的处理:要让餐厅获得更多的关注需要开放的边界,而用餐氛围的营造则需要闭合的边界。于是模糊这条透明的边界成为了这个餐厅设计的核心内容。透明的高大玻璃窗作为表现空间的主要道具,在其背后植入一道金属链幕帘,流动的金属链幕为巨大的玻璃表面笼罩了一层戏剧化的柔软特性。


We decided to kept those windows, the line between public and private space, as a key point and enhance their importance with a curtain chain which will add movement and a soft characteristic to the huge glass surface yet to keep the privacy.



厨房作为服务空间被一道墙隔断于餐厅的后部,通过一条水平长窗与“鱼缸”内部保持联系。作为服务空间与被服务空间的分隔,墙的吧台一侧,被铜框架和玻璃组成的酒架包裹。在“鱼缸”内部,沿着中心线浇筑的混凝土长桌和吧台,界定了用餐区域的空间序列。铜制大理石桌面的餐桌分布在 4 米长的混凝土餐桌的周围。餐厅天花板上垂直地悬挂着的由铜框架和竹帘组合的灯光调节装置,悬挂在不同方向的竹帘组成的光线调节系统,维护了用餐氛围。


The line between serving space and seating area, become a subtle wall that holds copper and glass shelves, holding the necessary kitchenware. The kitchen is nested on the back part but open to the tank tearing a horizontal window.Once inside the tank, the sequence continues with the bar built in concrete and weathering steel follow by a 4 m long concrete table through the main axis of the space. The flexible use of the concrete table hosts both the clients and the staff. This split in two the space where the copper and marble tables will be distributed. The upper part of the tank, the skyline, is firmly colonized by a three dimensional cooper plating structure and bamboo paneling disposed in different direction which holds all the lighting and equipment.



餐厅内家具使用绿色大理石,皮革,铜,以及混凝土制作。我们希望在整体环境中更精致的界定,突显材料本身的特质,并没有对材料进行过度处理,有时内部空间像包裹在礼物纸中,有时它是透明的。


Bespoke furniture built in green marble and leather combines with copper and concrete while the doors received different treatment. The main entrance will welcome the guest with a rather heavy yet moveable weathering steel and bamboo from Anji. The interior opens to the side corridor with a cooper plating door and the kitchen is connected to the corridor with aluminum panel door.Sometimes interior space is merely wrapped in a gift paper, but sometimes don't.




===============更多空间设计干货  请关注微信公众号:JOKA筑嘉设计

图文来源网络分享,仅限欣赏(如有侵权请联系删除)

JOKA筑嘉设计以商业空间设计为主,用前所未有的视角,

将设计带进一个充满哲学意味与强烈的感官冲击并存,极端的、富有“攻击性”的领域。

据说点赞转发的人会变美哦~~



发表